Το ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) είναι ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτυχθεί από την εταιρία Open AI και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού, παρουσιάζοντας την ταχύτερη αύξηση χρηστών στο κόσμο του διαδικτύου καθώς σε λιγότερο από μία εβδομάδα απέκτησε 1 εκατομμύριο χρήστες. Το συγκεκριμένο εργαλείο έχει ταράξει τα νερά της τεχνολογίας και υπόσχεται επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη.

Με τον όρο «τεχνητή νοημοσύνη» εννοούμε τη δυνατότητα ενός υπολογιστικού συστήματος να μιμείται τις ανθρώπινες γνωστικές λειτουργίες όπως είναι η μάθηση και η επίλυση προβλημάτων. Έτσι, το ChatGPT μπορεί να μιμείται έναν εξειδικευμένο άνθρωπο και να προσφέρει μια πληθώρα υπηρεσιών όπως να απαντάει σε ερωτήματα, να δίνει συμβουλές και μαθηματικές λύσεις, να γράφει κείμενα για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, σε οποιαδήποτε γλώσσα και σε οποιοδήποτε στυλ, να γράφει επιστολές, ποιήματα, τραγούδια κ.α.. Η ικανότητα του να παρέχει τις παραπάνω υπηρεσίες οφείλεται στο γεγονός ότι έχει εκπαιδευτεί με μία τεράστια ποσότητα πληροφοριών.

Θα μπορούσε το ChatGPT να αντικαταστήσει τις μηχανές αναζήτησης; Πολλοί πιστεύουν ότι το ChatGPT θα μπορέσει να αντικαταστήσει τις σύγχρονες μηχανές αναζήτησης. Ωστόσο, το ChatGPT επιστρέφει και λανθασμένες απαντήσεις παρουσιάζοντας τες σαν αληθείς, έτσι προς το παρών η Google υπερτερεί καθώς προσφέρει απαντήσεις με μεγαλύτερη εγκυρότητα και ακρίβεια. Ακόμη, το ChatGPT θεωρείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει και επαγγέλματα όπως συγγραφείς, δημοσιογράφους και προγραμματιστές.

Η χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου παρέχεται δωρεάν ωστόσο πρόσφατα κυκλοφόρησε μία νέα έκδοση το ChatGPT Plus που παρέχει επιπλέον δυνατότητες και προνόμια. Η λειτουργία του είναι πολύ απλή καθώς ο χρήστης μπορεί να πληκτρολογήσει μία ερώτηση και να λάβει απάντηση από το ChatGPT μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Πως να το χρησιμοποιήσετε:

  1. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ChatGPT.
  2. Κλικάρετε την επιλογή “Try ChatGPT”.

Στη νέα καρτέλα που θα εμφανιστεί, πατήστε στην επιλογή “Sign up”.

Έπειτα, πληκτρολογήστε το email σας και πατήστε “Continue”.

  • Εισάγετε έναν κωδικό που θα έχει τουλάχιστον 8 λατινικούς χαρακτήρες και πατήστε “Continue”.
  • Στη συνέχεια, πρέπει να μεταβείτε στα εισερχόμενα του email που δηλώσατε για να το επιβεβαιώσετε.
  • Εισάγετε ένα όνομα και ένα επώνυμο (μπορείτε να δώσετε και ψευδώνυμο) και πατήστε “Continue”.
  • Εισάγετε ένα τηλέφωνο και πατήστε “Send Code”.
  • Συμπληρώστε τον κωδικό που ήρθε στο κινητό σας στο κατάλληλο πεδίο όπου απαιτείται.
  1. Είστε έτοιμοι. Πλέον βρίσκεστε στην κεντρική σελίδα του ChatGPT και μπορείτε να ξεκινήσετε να το χρησιμοποιήσετε.
  2. Πληκτρολογήστε το ερώτημα σας στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε “Enter” ή το κουμπί αποστολής.