Ο κορονοϊός έχει επηρεάσει την καθημερινότητάς όλων μας. Ο ΕΟΔΥ συνιστά να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας με υγρό σαπούνι και νερό και να αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας.

Συσκευές τις οποίες χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας και βρίσκονται για πολλές ώρες την ημέρα στα χέρια μας είναι το κινητό μας τηλέφωνο, ο υπολογιστής και το tablet. Για τον λόγο αυτό πρέπει να τα διατηρούμε καθαρά.

Τα τηλέφωνα, οι υπολογιστές και τα tablet που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή των ανθρώπων μεταφέρουν μικρόβια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές, ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες όπως το μέταλλο, το γυαλί ή το πλαστικό, υλικά από τα οποία αποτελούνται τα κινητά-tablet-υπολογιστές μέχρι και 9 μέρες.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να προστατευτείτε καθαρίζοντας τις συσκευές που χρησιμοποιείτε καθημερινά:

Καθαρίστε το smartphone

  • Πάρτε μαντηλάκια που περιέχουν οινόπνευμα και καθαρίστε το κινητό σας προσέχοντας τις θύρες και τα κουμπιά.
  • Αν χρησιμοποιείτε θήκες τότε είναι εξίσου σημαντικό να τις κρατάτε καθημερινά καθαρές:
  • O καθαρισμός για τις θήκες μπορεί να γίνει με κανονικά οικιακά καθαριστικά.
  • Η θήκη θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί από την συσκευή.
  • Βεβαιωθείτε ότι η θήκη είναι στεγνή πριν την τοποθετήσετε ξανά στη συσκευή σας.

Καθαρίστε τα πληκτρολόγια

  • Ξεκινήστε απενεργοποιώντας τον υπολογιστή και αποσυνδέοντας όλες τις συνδέσεις.
  • Σε περίπτωση φορητού υπολογιστή, απενεργοποιήστε τον και αποσυνδέστε το καλώδιο φόρτισης. Εάν είναι δυνατόν, αφαιρέστε την μπαταρία. Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε κάποιο καθαριστικό για να καθαρίσετε την επιφάνεια των πλήκτρων του πληκτρολογίου και το εξωτερικό του υπολογιστή.

Καθαρίστε το ποντίκι ή touchpad

  • Το ποντίκι πρέπει επίσης να καθαριστεί καλά. Αρχίστε να αποσυνδέετε και να αφαιρείτε τις μπαταρίες. Χρησιμοποιώντας τα μαντηλάκια απολυμαντικών, καθαρίστε το ποντίκι. Το ίδιο ισχύει και για τα touchpads. Βεβαιωθείτε ότι τα μαντηλάκια δεν είναι πολύ υγρά. Στεγνώστε τη συσκευή σωστά.

Καθαρίστε την οθόνη

  • Προσοχή! Ποτέ ψεκασμός με προϊόντα καθαρισμού και ποτέ απευθείας επάνω στην οθόνη. Ρίχνουμε λίγο αντισηπτικό σε ένα πανάκι ή ένα χαρτί και έπειτα καθαρίζουμε προσεκτικά. Οι ειδικοί συνιστούν το καθάρισμα με μαντηλάκια που περιέχουν οινόπνευμα.