Κατασκευή ή αναβάθμιση ιστοσελίδων πρέπει να βασίζεται στην πλατφόρμα WordPress η οποία καθιστά την διαχείριση της ιστοσελίδας μια εύκολη υπόθεση. Η πλατφόρμα WordPress είναι φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης, στοιχείο αρκετά σημαντικό για την μετέπειτα πορεία της.

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσετε το WordPress

Μία από τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις σχετικά με το WordPress είναι ότι είναι απλά μια πλατφόρμα blogging. Φυσικά, και δεν είναι! Μπορεί το WordPress να ξεκίνησε ως εργαλείο blogging, με το πέρασμα των χρόνων έχει εξελιχθεί σε ένα ισχυρό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS).

Το WordPress είναι εύκολο στη χρήση και αρκετά ευέλικτο για να κάνει διάφορους τύπους ιστοσελίδων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το WordPress έχει αυξηθεί τόσο πολύ στη δημοτικότητα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το WordPress εξουσιώνει το 32,3% όλων των ιστότοπων στο Διαδίκτυο.

Λόγω των ισχυρών χαρακτηριστικών του, πολλές από τις κορυφαίες εταιρείες χρησιμοποιούν το WordPress για να τροφοδοτούν τις ιστοσελίδες τους, όπως το Time Magazine, το Facebook, το New Yorker, η Sony, η Disney, το Target, οι New York Times και πολλά άλλα.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσετε το WordPress για να φτιάξετε τον ιστότοπό σας.

1. Το WordPress είναι δωρεάν και ανοιχτού λογισμικού

Το WordPress είναι ένα ελεύθερο λογισμικό. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το κατεβάσετε, να το εγκαταστήσετε, να το χρησιμοποιήσετε και να το τροποποιήσετε για να ταιριάξει στις ανάγκες σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε οποιοδήποτε είδος ιστότοπου.

Παρόλο που το ίδιο το λογισμικό του WordPress είναι δωρεάν, χρειάζεστε ένα domain name και web hosting για να το εγκαταστήσετε.

2. Στο WordPress είναι εύκολο να προσαρμόσετε Θέματα και Plugins

Ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το WordPress δεν είναι ούτε σχεδιαστές ιστοσελίδων ούτε προγραμματιστές. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν το WordPress χωρίς προηγούμενη γνώση.

Για τους μη τεχνικούς, το WordPress είναι η τέλεια λύση, επειδή υπάρχουν χιλιάδες δωρεάν templates (θέματα) που μπορείτε να επιλέξετε. Υπάρχει ένα τέλειο θέμα WordPress για σχεδόν κάθε είδος ιστότοπου (είτε πρόκειται για ένα blog, για έναν επαγγελματικό χώρο είτε για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα).

Τα θέματα WordPress είναι εύκολο να προσαρμοστούν επειδή πολλοί από αυτούς έρχονται με το δικό τους πίνακα επιλογών που σας επιτρέπει να αλλάξετε χρώματα, να ανεβάσετε το λογότυπο, να αλλάξετε το φόντο και να το προσαρμόσετε στις ανάγκες σας χωρίς να γράψετε κανένα κώδικα.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε προσαρμοσμένες λειτουργίες στην ιστοσελίδα σας χρησιμοποιώντας plugins. Τα plug-ins του WordPress είναι σαν εφαρμογές για τον ιστότοπό σας, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε προηγμένες λειτουργίες όπως αναλυτικά στοιχεία, φόρμες επικοινωνίας, περιοχή μέλους και πολλά άλλα.

3. Το WordPress είναι SEO Friendly

Με τη σχεδίαση, το WordPress είναι πολύ φιλικό στο SEO από την αρχή. Έχει επίσης εξαιρετικά plugins για το SEO για την περαιτέρω βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας. 

4. Το WordPress είναι εύκολα διαχειρίσιμο

Το WordPress συνοδεύεται από ένα ενσωματωμένο σύστημα διαχείρισης ενημερώσεων. Αυτό σας επιτρέπει να ενημερώσετε τα plugins και τα θέματα σας μέσα από τον πίνακα ελέγχου admin του WordPress.

Το WordPress σας ειδοποιεί επίσης όταν υπάρχει διαθέσιμη μια νέα έκδοση του WordPress, ώστε να μπορείτε να ενημερώσετε τον ιστότοπό σας κάνοντας απλά κλικ σε ένα κουμπί.

Για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας από τυχόν ατύχημα ή χάκερ, μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε ένα εφεδρικό πρόσθετο WordPress για να δημιουργήσετε αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας και να τα αποθηκεύσετε με ασφάλεια σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία.

Μπορείτε επίσης να διαχειριστείτε τον ιστότοπό σας εν κινήσει με τις εφαρμογές WordPress για κινητά.

5. Το WordPress είναι ασφαλές

Το WordPress αναπτύσσεται με γνώμονα την ασφάλεια και θεωρείται μια πολύ ασφαλής και ασφαλή πλατφόρμα για τη λειτουργία ενός δικτυακού τόπου. Ωστόσο, όπως και ο πραγματικός κόσμος, το Διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα αβέβαιο μέρος.

Για να προστατεύσετε τον ιστότοπό σας , υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το κάνετε ακόμα πιο ασφαλές.

6. Το WordPress κάνει εύκολα την ιστοσελίδα πολυγλωσσική

Αν ο ιστότοπος της επιχείρησης σας στοχεύει σε παγκόσμιο κοινό, με το wordpress είναι εύκολο. Τα plugins του WordPress, όπως το WPML και το Multilingual Press, σας επιτρέπουν να μεταφράσετε τον ιστότοπό σας σε περισσότερες από 50 γλώσσες.

Αν χρησιμοποιείτε έναν ιστότοπο HTML, θα χρειαστούν –ανάλογα με το περιεχόμενο σας – μήνες εργασίας και ένα μεγάλο ποσό χρημάτων για να προσλάβετε ανθρώπους για να μεταφράσετε τον ιστότοπό σας σε διαφορετικές γλώσσες και να δημιουργήσετε διαφορετικές εκδόσεις του ιστότοπου.

6+1 – Το WordPress παίρνει σοβαρά την ασφάλεια

Το WordPress καθιστά επίσης εύκολο να διατηρείτε το λογισμικό του ιστότοπού σας ενημερωμένο, το οποίο είναι κρίσιμο για τη διατήρηση δεδομένων από τον ιστότοπό σας. Ορισμένες ενημερώσεις λογισμικού του WordPress είναι αυτόματες, για να αποτρέπονται τα τρωτά σημεία ασφαλείας και μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να ενημερώνονται αυτόματα τα πρόσθετα σας ή αν θα το κάνετε μόνοι σας.

Για να ενημερώσετε τα plugins και τα θέματα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε κλικ στο σχετικό πλαίσιο ελέγχου δίπλα στα plugin που θέλετε να ενημερώσετε και στη συνέχεια να πατήσετε το κουμπί ενημέρωσης.

Και αφού επιλέξα wordpress, τώρα τι;

Tρία  απλά πράγματα για την δημιουργία ιστοσελίδας με wordpress η γενικότερα για την κατασκευή  site, με όποιο τρόπο επιλέξετε να το δημιουργήσετε.

1. Ένα όνομα τομέα (domain name) – αυτό είναι το όνομα του ιστότοπού σας.

2. Hosting για να φιλοξενήσετετε τα αρχεία του site σας

3. Χρόνο, υπομονή και λίγα χρήματα (όσον αφορά στο wordpress και τα άλλα δημοφιλή cms, διότι ως γνωστόν η κατασκευή custom HTML site κοστίζει αρκετά χρήματα παραπάνω.)

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει ιστοσελίδα που να μην χρειάζεται WordPress.

Εσείς ακόμη το σκέφτεστε;